Ergonomi şartlarına uygun olmayan mobilya ve sandalyelerde oturmak kişinin duruş bozukluğu yaşamasının nedenleri arasında başta gelen bir sebeptir. Duruş bozukluğu yaşayan kişi genellikle bazı fiziksel sorunlar yaşamaktadır. Sırt, bel ve boyun ağrısı bu problemlerin en belirgin olanlarıdır.
Özellikle gününün büyük bir bölümünü iş yerinde bilgisayar başında geçiren insanlar bu durumla sıklıkla karşılaşmaktadır. Yapılması gereken en önemli tedbir mümkün olduğunca kişiye doğru oturuş imkânı sunabilen bir sandalye seçimi yapmaktır. Bir sandalyenin kişiye doğru oturuş pozisyonu sağlayabilmesi için kaliteli ve sağlam malzemeden üretilen ve kişinin bel ve sırt bölgesini en güzel şekilde destekleyecek özelliklere sahip olan bir sandalye olması gerekmektedir.
Kişi ayakta dururken duruş bozukluğunun varlığı daha net anlaşılır. Çünkü duruş bozukluğu yaşayan kişi ayakta dururken vücudu olması gerektiğinden farklı bir görünüm kazanır. Bu durumda kişi ayakta iken daha çabuk yorulur ve normalden daha fazla yıpranır. Bu nedenle kişi ayakta iken doğru duruş yakalayabilmek için daima başını dik tutarak karşıya bakmalı, omuzlarını geri atarak karnını içe çekmeli ve dizlerini mümkün olduğunca düz tutmaya çalışmalıdır.
Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren durumlarda kişi ayağının birini bir süre yüksekte tutarak iki ayağını eşit sürelerle dinlendirerek omurgaya fazla yük bindirmeden doğru bir duruş pozisyonu almasını sağlayacaktır.
Kişi uzun süreli oturma gerektiren bir işte çalışıyorsa ayakta durduğundan daha fazla yorulacaktır. Çünkü insan vücudu anatomik yapısı itibariyle yürümeye ve ayakta durmaya daha elverişli bir yapıya sahiptir. Fakat yaşadığımız dönemde birçok işyerinde çalışanlar gününün büyük bir bölümünü masa başında çalışarak geçirmektedir. Bu nedenle oturmanın kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için doğru oturuş pozisyonu sağlanması gerekmektedir.
Doğru oturuş için öncelikle sırt bölgesi mümkün olduğunca dik tutulmaya çalışılmalıdır. Oturulan sandalye kişinin dik oturmasına elverişli olacak yüksekliğe sahip olmalıdır. Kişi otururken arkasına yaslanmaya ve sırtına destek vermeye özen göstermelidir. Ayaklar mutlaka yere temas edebilmeli ve asla otururken bacak bacak üstüne atmamalıdır.
Otururken bacak bacak üstüne atıldığı takdirde kan dolaşımı engellenerek varis oluşumuna sebebiyet verilmektedir. Uzun süreli oturuşlarda duruş bozukluğu yaşamamak için bele mutlaka doğru bir şekilde destek verilmesi gerekir.
Boyun ve sırt ağrıları yaşamamak için sırt bölgesini en güzel şekilde destekleyen bir sandalye seçimi yapılmalıdır. Gün içerisinde her yarım saatte bir kalkıp vücudu dinlendirmek duruş bozukluğunu engellediği gibi kişinin yorulmasını da engelleyecektir.
Bilgisayar ile çalışan kişiler bilgisayar ile arasındaki mesafeyi doğru şekilde ayarlamalı ve çalışırken bilgisayara doğru eğilmemelidir. Unutmamak gerekir ki doğru duruş hayatımızda birçok şeyi etkilemektedir.
Doğru duruş, kişinin otururken, ayakta dururken ve yatarken omurgasına yük bindirmeden vücudunu doğru pozisyonda tutabilmesidir. Duruş bozukluğu yaşayan kişi bu durumu düzeltebilecek imkânlara sahiptir. Tedavi edilmesi mümkün olan bu sorun mümkün olduğunca erken fark edilip çaresine bakılmazsa kalıcı hale gelebilir ve kişinin fiziksel görünümünde değişikliklere neden olmaktadır.
Özellikle uzun oturmayı gerektiren işlerde kişi doğru duruş pozisyonu almalıdır. Doğru duruş ile kemik ve eklemler zorlanmadan hareketini sürdürdüğü için kişi daha az yorulur.
Doğru duruş ile kişinin omurgasının normal pozisyon alması sağlandığı için omurga korunur. Ayrıca doğru oturuş ile omurları bir arada tutma özelliği bulunan eklemler ve bağlar daha az yük aldığından duruş bozukluğu engellenmiş olur.
Kavisli yapıya sahip olan omurgadaki bu kavislerin artması ya da azalması sonucu ortaya çıkan duruş bozuklukları, kişi ayakta dururken yan görünümünden kolaylıkla fark edilen bir durumdur. Çünkü kişinin vücut yapısı olması gerekenden daha farklı bir hal almıştır.
E-Mail : info@novasandalye.net